,

Valtakunnallinen digiloikka kahdessa viikossa – Miten koronavirus räjäytti etähoidon kysynnän Suomessa?

11.5.2020

Viimeiset kaksi kuukautta koronaviruksen leviäminen Suomalaisessa yhteiskunnassa on koetellut jokaisen Suomalaisen henkistä jaksamista, terveydenhuollon hoitokapasiteettia sekä sote-kentän digipalveluiden kehittäjien kykyä skaalata digipalveluita ennennäkemättömällä vauhdilla. Vuoden 2020 ensimmäisessä kvartaalikatsaus-blogikirjoituksessa kerron hieman tarkemmin miltä koronan leviäminen Suomessa on näyttänyt VideoVisitin silmin ”etähoidon etulinjassa”.

Aivan ensimmäiseksi erittäin iso kiitos kaikille asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme luottamuksesta näinä vaikeina aikoina. Haluan nostaa erikseen esille myös koko VideoVisit-perheen. Jokainen tiimimme jäsen on viimeisten kuukausien aikana ponnistellut ja venynyt välillä äärirajoille, jotta etähoitoa on voitu jalkauttaa mahdollisimman nopealla aikataululla nykyisille ja uusille asiakkaillemme.

Yksi päivä herätti valmistautumaan tulevaan

VideoVisitin toiminnassa koronan vaikutukset alkoivat näkyä maaliskuun ensimmäisellä viikolla asiakkaiden kasvaneina tiedusteluina VideoVisitin valmiuteen skaalata palveluita. Torstaina 5.3.2020 oli selvää, että seuraavina viikkoina koko VideoVisitin organisaation venymiskykyä tultaisiin toden teolla testaamaan. Kyseisen päivän aikana VideoVisit® HOME virtuaalihoivapalveluamme käyttävät asiakkaamme olivat tilanneet päivässä saman verran uusia kuvapuhelimia kuin mitä normaalisti vastaanotamme tilauksina kuukaudessa.

Torstain kääntyessä kohti iltaa, myyntitiimimme totesi yhteen ääneen tilanteen olevan poikkeuksellinen ja ennusmerkit viittasivat isomman korona-myrskyn lähestyvän. Tiesimme VideoVisitin tulevan olemaan omalta osaltaan tämän myrskyn silmässä valtakunnallisena etähoitoratkaisuiden tuottajana. Halusimmekin reagoida nopeasti ja proaktiivisesti tilanteeseen. Seuraavan viikonlopun aikana myynti- ja markkinointitiimimme työskenteli pitkää päivää, jonka tuloksena lanseerasimme omat COVID-19 palvelusivumme. Lisäksi teimme toimenpidesuunnitelman miten pystymme parhaiten tukemaan nykyisiä asiakkaitamme ja uusia asiakkaita, kun palveluiden kysyntä kasvaa räjähdysmäisesti.

Samaan aikaan keskustelut laitekumppanimme Lenovon ja tukkurikumppaniemme kanssa paljastivat, että käyttämämme Windows-tabletit olivat loppumassa Euroopasta koronaviruksen aiheuttaman logistisen epävarmuuden vuoksi. Tuotekehityksemme reagoi tähän nopeasti käynnistämällä kehitysprojektin yhteistyössä kumppanimme Sangren kanssa Android-pohjaisen VideoVisit® HOME kuvapuhelimen lanseeraamiseksi. Neljän viikon verran pitkiä työpäiviä viikonloppuja myöten, kymmenien videopalaverien, satojen kahvikupillisten ja valtavan rivimäärän koodia jälkeen uusi Android-versiomme oli toimitusvalmis hoivatoimijoiden käyttöön. Tästä kehitysponnistelusta olen henkilökohtaisesti erittäin ylpeä – tiimimme sai toteutettua normaalisti kuukausia kehitystyötä vaativan, täysin uuden version palvelustamme viikoissa!

Suomi otti sote-palveluiden digiloikan kahdessa viikossa

Maaliskuun alussa VideoVisitin tekemät toimenpiteet kysynnän kasvuun valmistautumiseksi osoittautuivat erittäin tärkeäksi reagoinniksi tulevien viikkojen aikana. Maaliskuun viimeisiä viikkoja voisi kuvata seuraavasti; Suomi otti sote-palveluiden digiloikan kahdessa viikossa.

Nopea digiloikka on näkynyt niin VideoVisit palvelun käyttöönottojen kuin käyttäjämäärien kasvussa. Esimerkiksi erityisesti kotihoitoon suunnatun virtuaalihoivan kysyntä kasvoi maaliskuun aikana huimasti – vastaanotimme yli 700 kuvapuhelimen edestä lisätilauksia asiakkailtamme. Myös etävastaanoton kysynnässä tapahtui todella kova kysyntäpiikki, joka näkyi VideoVisit-palvelun yli 20 uutena käyttöönottona. Samalla VideoVisitin palveluun rekisteröityneiden käyttäjien määrä kasvoi 6 000 käyttäjällä.

Jos luettelisin kaikki koronavirukseen reagoineet asiakkaamme ja kumppanimme, olisi lista hienolla tavalla pitkää luettavaa. Jokaisen tilanteeseen reagoineen sote-organisaation on syytä olla ylpeä oman organisaationsa ripeästä reagointikyvystä. Haluan omalta osaltani nostaa esille muutamia yhteistyökumppaneitamme, joiden kanssa olemme onnistuneesti edistäneet etähoitoa keskellä koronapandemiaa.

Yhteistyömme Istekki Oy:n kanssa on ehdottomasti vauhdittanut etähoidon käyttöönottoa sairaanhoitopiirien toiminnassa. Yhteistyön tuloksena esimerkiksi TAYS tekee viikossa jo 100 videovastaanottoa. Lisäksi Pohjois-Savon alueella KYS ja Kysteri ottivat nopeutetulla aikataululla etävastaanotot käyttöönsä omassa toiminnassaan. Myös Apotissa reagoitiin nopeasti koronaviruspandemian alkaessa etävastaanoton kysynnän kasvuun, kun HUS ja Vantaan kaupunki ottivat videovastaanoton käyttöön kaikissa sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissään.

Myös isot kaupungit ja maakunnalliset sote-yhtymät reagoivat poikkeuksellisen ketterästi oman toimintansa keskittämisessä etähoidon käyttöönottoon ja laajentamiseen. Siun Sote esimerkiksi laajensi kotihoidon etähoivaansa 100 kuvapuhelimella ja jalkautti videovastaanotot suurelle osalle poliklinikoiden vastaanottoja. Myös Kymsote ja Turun kaupunki käynnistivät rivakasti omassa toiminnassaan etävastaanotot. Etelä-Karjalassa vuorostaan Eksoten etävastaanottokäyntien määrä 40 kertaistui, kun jo aiemmin käyttöönotettua etävastaanottoa alettiin jalkauttamaan laajemmin Eksoten vastaanottopalveluihin.

Sairaanhoitopiirien, sote-yhtymien ja suurten kaupunkien lisäksi myös monet pienemmät kunnat ovat aktiivisesti ohjanneet sote-palveluitansa sähköisiin kanaviin. Käytännössä kahdessa viikossa julkinen sote-kenttä otti valtavan harppauksen digipalveluissa kohti yksityisen sektorin varsin laajaa sähköistä palveluvalikoimaa.

Etähoito tuli jäädäkseen

Kun koronaviruksesta aikanaan (toivottavasti mahdollisimman pian) saadaan niskalenkki, on moni asia muuttunut pysyvästi. Yksi niistä on etähoidon hyödyntäminen osana sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita. Erityisesti julkinen sote-sektori on parissa kuukaudessa kehittänyt etähoidon palvelutarjoamaansa ja omia valmiuksiaan tuottaa palvelua tasolle, jossa normaalitilanteessa olisimme olleet ehkä parin vuoden päästä. Kentältä kuuluvat kiitokset palvelun helpolle käytettävyydelle ja kommentit siitä, että etävastaanottojen sekä kotihoidon etäkäyntien kasvattaminen eivät jää vain korona-aikaiseksi toiminnaksi luovat uskoa tulevaan.

Vaikea ajat yhdistävät. Pidetään jatkossakin toisistamme huolta ja rakennetaan yhdessä parempaa Suomalaista terveydenhuoltoa!

Juhana Ojala   
CEO – VideoVisit
P. +358 40 5682182
email: juhana.ojala@videovisitglobal.com

Ajankohtaista

Kaikki artikkelit