,

Lääkäriasiointia chatin kautta – Kalajoella pilotoidaan uutta palvelua

Kalajoen kaupunki tarjoaa chat-lääkärivastaanottoja perusterveydenhuollossa kuntalaisilleen. Uusi palvelumuoto toteutettiin yhteistyössä VideoVisit Oy:n ja Leluco Oy:n kanssa. Pilotointiaikana palvelu on ilmainen kuntalaisille ja jatkuu syyskuun loppuun asti. Miten chat-palvelu toimii ja millaisia kokemuksia on saatu?

Kalajoen kaupunki halusi käyttäjäystävällisen chat-toiminnon, jonka kautta asiakkaat pääsevät lääkärin etävastaanotolle helposti ja nopeasti arki-iltaisin, lauantaisin ja arkipyhinä. Myös terveyskeskuksen ammattilaiset voivat konsultoida lääkäriä chatin kautta virka-aikana. VideoVisit toteutti yhdessä Lelucon kanssa kokonaisratkaisun, joka sisältää sekä VideoVisit® Live Chat teknologian, että Lelucon lääkäripalvelun.

Kalajoella ja Merijärvellä chat-lääkäri palvelee asiakkaita arki-iltaisin, lauantaisin ja arkipyhinä. Näyttökuva Kalajoen sosiaali- ja terveyspalveluiden kotisivuilta.

Chat-lääkärivastaanotto kuntalaisille on poikkeuksellinen palvelu julkisessa terveydenhuollossa. Kuntalaiset pääsevät suoraan lääkärin etävastaanotolle jonottamatta ja asiat hoituvat vaikka mökkilaiturilta. On ollut ilo toteuttaa tätä hienoa projektia yhdessä yhteistyökumppanimme LeLucon ja Kalajoen ammattilaisten kanssa.

Juhana Ojala

CEO, VideoVisit Oy

Helppoa ja turvallista asiointia chat-lääkärissä

Kokeilujakson aikana Kalajoen ja Merijärven kuntalaiset voivat asioida chat-lääkärissä maksutta syyskuun loppuun asti. Etälääkäri sopii hyvin tilanteisiin, joissa ei tarvita fyysisiä tutkimuksia. Chatin kautta onnistuu esimerkiksi hoidontarpeen arviointi, terveysneuvonta, laboratoriokoetuloksien tulkinta ja osittain reseptien uusiminen.

Chatissa asiakkaat voivat keskustella lääkärin kanssa älypuhelimella, tietokoneella tai tabletilla. Kuva Katariina Ojala/VideoVisit Oy

Lääkäripalveluiden saatavuus pitkienkin matkojen päähän helpottuu. Asiakkaat voivat keskustella lääkärin kanssa älypuhelimella, tietokoneella tai tabletilla. Chatissa käyty keskustelu on tietoturvallista ja tunnistautuminen tapahtuu suomi.fi-palvelun kautta verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennuskortilla.

Tähtipalvelua kuntalaisille

Kalajoen terveyskeskuslääkäri Mervi Mannisen mukaan chat-toiminnon käyttöönotto sujui näpsäkästi – aloitus oli selkeä ja helposti toteutettavissa. Palvelu on ollut ammattilaisten käytössä tämän vuoden huhtikuusta lähtien ja kuntalaisille palvelu avautui toukokuun lopulla. Pilotoinnin aikana Kalajoella ja Merijärvellä kerätään aktiivisesti niin kansalaisten kuin ammattilaisten käyttäjäkokemuksia uudesta palvelusta.

”Pääsääntöisesti palaute on ollut hyvää. Kyselyihin vastanneiden kuntalaisten yleisarvosana on 5 tähteä kuudesta.

Mervi Manninen

Terveyskeskuslääkäri, Kalajoki

Chat-asiakkailta on myös kerätty vapaamuotoisia kommentteja ja jatkokehittämistoiveita. Manninen kertoo, että tällä hetkellä Kalajoen terveyskeskuksen lääkäri-chat on ollut täysin tekstipohjainen keskustelualusta, jossa ammattilaiset ja kansalaiset kommunikoivat kirjoittamalla. ”Halusimme testata palvelua ensiksi vain tekstipohjaisena, mutta syksyn päivitetyssä versiossa on huomioitu käyttäjien toiveet”, sanoo Manninen. Myöhemmin chat-keskusteluun pystyy esimerkiksi liittämään valokuvan ihovaivasta.

Myös hoitajien palaute on ollut positiivista ja chat-toiminta on koettu erittäin hyväksi. Chat mahdollistaa nopean yhteydenoton ja se on lisännyt lääkärin tavoitettavuutta. ”Meillä oli laajempi kehittämistavoite saada hoitajien ja lääkärien yhteistyötä parannettua terveyskeskuksessa. Meillä on ollut oma konsultoiva lääkäri vain iltapäivisin. Live chatilla voimme täydentää lääkärin käytettävyyttä pitkin päivää”, Mervi Manninen kertoo.

Chatin kautta Tampereella sijaitseva lääkäri voi konsultoida hoitajaa esimerkiksi haastavien kysymyksien kohdalla, jotka tulevat kuntalaisilta. ”Etälääkäri pystyy esittämään hoitajalle tarkentavia kysymyksiä ilman viivästystä ja asiakas saa vastauksen mahdollisimman nopeasti sekä mahdollisimman tarkasti. Näin hoidon laatu säilyy”, kuvaa Mervi Manninen chat-toiminnon hyötyjä.

Lisätietoja

Kalajoen sosiaali- ja terveyspalvelut 

Kalajokiseutu-lehti

Juhana Ojala
Toimitusjohtaja
VideoVisit Oy
juhana.ojala@videovisitglobal.com

Ajankohtaista

Kaikki artikkelit